05-04-06

Mijn reisprogramma USA 2006

BELANGRIJKSTE GEGEVENS REIS naar het Midden-Westen v/d Verenigde Staten 2006

(Utah/Arziona/Utah (Colorado)/Wyoming/Idaho/Montana/Wyoming/South Dakota)

 

REISPROGRAMMA

 

Vrijdag 21 APRIL 2006

BRUSSEL –CHICAGO(Illinois)- SALT LAKE CITY(Utah)

 

                                                  11u05 vertrek vlucht

                                                Brussel-Chicago (Illinois) AA 89 ( American Airlines )

Aankomst : Chicago  13u05 lokale tijd ( 20u05 België)

 

 

                                                17u15 lokale tijd (0u15 België –zaterdag 22 april ) vertrek vlucht

                                                Chicago – Salt Lake City (Utah) UA 5869  (United Airlines)

Aankomst : Salt Lake City  19u42 lokale tijd ( 3u42 België – zaterdag 22 april)

  

 Dan afhalen huurwagen (AVIS) en dan naar centrum Salt Lake City (slaapverblijf)

aankomst in Salt Lake City

aankomst in Salt Lake City

 aankomst in Salt Lake City - panorama 

Zaterdag 22 APRIL 2006 -Utah

Bezoek SALT LAKE CITY  ---Stad van de Mormonen

Bezoek aan deze mooie stad in het hart van Utah, vooral bekend voor de Mormonencultus. Deze religie heeft zijn sporen vooral achtergelaten in deze stad en ook in de staat Utah. Met bezoek aan Temple Square met de tempel van de Mormonen (Engel Moroni). Dan ook bezoek aan de Joseph Smith (stichter Mormonen) Memorial Building. Praktisch alles in deze stad staat in teken van de Mormonen, ook bezoek aan het stamboomonderzoekcenter van de Mormonen die een wereldstamboom aanleggen van iedereen (de doden worden nog gedoopt en kunnen zo in hun archieven komen, ook al zijn ze nog nooit toegetreden tot hun geloof).

In New York (1990) was ik reeds in zo’n Mormonencentrum. Salt Lake City ligt in een zoutvlakte en werd door de Mormonen gekozen als hun stad na hun verdrijving uit de staat Ilinois.

  

 

Zondag 23 APRIL 2006

Afstand SALT LAKE CITYCEDAR CITY---411 KM

Vandaag een lange rit door de staat Utah, door een woestijnachtige vlakte tot bijna aan de grens met Nevada (richting Las Vegas) en dicht bij de staat Arizona. Vandaar kan ik dan beginnen aan het bezoek van de vele nationale parken in de omgeving van Cedar City en verdere omgeving. Deze stad is een mooie uitvalbasis voor bezoek aan Grand Canyon Arizona, Zion national park en Bryce Canyon national Park. Deze lange rit gaat volledige over de interstate-autostrade van Salt Lake City tot Cedar City.

 

Op weg naar Cedar City -Highway from Salt Lake City to Cedar Cityr - richting Las Vegas

Maandag 24 APRIL 2006

Afstand CEDAR CITYZION VALLEY NATIONAL PARKCEDAR CITY  218 KM

Vanaf Cedar City voor en bezoek aan Zion Valley National Park tot in Springdale.  De naam van het park gaat terug tot de Mormonen (zie Salt Lake City), die een bijbelse term gebruikten voor deze plaats  ‘Sion’. Zoals vele plaatsnamen in Utah die hun oorsprong vinden in de Bijbel en ooit bewoond waren door de Mormonen. Zion is een park met een uitzicht zoals vele in Utah, half woestijn, half begroeit met vele rare vormen die teruggaan heel ver in de tijd als deze regio nog een grote binnenzee was. Na wegtrekken van het water en de vele aardbevingen ontstonden vele rare vormen, bogen, soort woud van stenen en heuvels. Een boeiende omgeving die in de zomer praktisch niet te bezoeken is door extreme temperturen zoals in al de volgende te bezoeken parken. Nu in het begin van de lente is soms nog sneeuw mogelijk. Het park is uitsluitend te bezoeken met een shuttle (bussysteem dat je overal naar de bekendste uitkijkpunten brengt) ; reden voor het systeem is het teveel aan toeristen dat schade aanbracht aan de flora & fauna. Tijdens de terugkeer probeer ik nog een andere zijde van het park te bezoeken : Kolob Canyons.

 

Zion NP

Kolob Canyon (Zion NP)

Dinsdag 25 APRIL 2006 –Utah--Arizona

Afstand CEDAR CITYGRAND CANYON VILLAGE (Arizona)  457 KM

Vandaag een lange rit naar de staat Arizona. Gezien ik hier niet ver ben van de Grand Canyon zou het zonde zijn om dit wereldwonder links te laten liggen, zeker liever dan een bezoek aan Las Vegas en de Hoover dam (staat Nevada). Dus heb ik gekozen voor een interessante rit door een dit stuk van Utah en Arizona. Door een onherbergzame streek met terug de typische vormen. De Canyon zelf wordt bezocht bij de Zuid Rim (zowel per auto als een deel verplicht per shuttlebus), de Noord Rim die dichter ligt bij Utah is nog niet te bezoeken. Ook is de Zuid Rim het populairst en zeker dat het toeristisch seizoen nog niet echt is begonnen zal het aantal bezoekers daar hopelijk nog meevallen. Voor er aan te komen zijn er heel wat uitkijkpunten met een magnifiek zicht op dit wereldwonder gevormd in de tijd van de binnenzee en de grote hoeveelheden water die deze Canyon uitschuurden tot zijn huidige vorm. Laat ons zeggen dat dit tesamen met Yellowstone en Mt Rushmore het hoogtepunt zal zijn van de reis.

 

Op weg naar de Grand Canyon, niet ver van Marble Canyon

Grand Canyon

Woensdag 26 APRIL 2006 –Arizona--Utah

Afstand GRAND CANYON VILLAGE (Arizona)- BRYCE CANYON NATIONAL PARK (Utah) 449 KM

Vertrek vanuit Grand Canyon Village met een laatste blik op dit wereldwonder om dat terug voor een groot deel dezelfde weg te nemen als gisteren om in de late namiddag aan te komen in Bryce Canyon National Park. Terug zo’n park in Utah met zijn typische vormen. De naam van het park heeft terug een band met de Mormonen, ditmaal is Bryce een personennaam van een Mormonenaanhanger (Ebeneezer Bryce 1875). Het is een kalkplateau, in tegenstelling met  Zion NP kan hier per auto het parkoer verkend worden, evenwel is een shuttlebus beschikbaar. Ik logeer s’avonds op het terrein van het park. Dit park heeft ook s’avonds zijn charmes.

Voor aankomst in Bryce Canyon NP is er ook nog de Rode Canyon.

 

Grand Canyon in de morgen

Bryce Canyon NP

Donderdag 27 APRIL 2006 -Utah

Afstand BRYCE CANYON NATIONAL PARK – CAPITOL REEF NATIONAL PARK – MOAB  442 KM

Terug een heel stuk rijden om via Anasazi State Park (Boulder- overblijfsels van indianennederzetting), over Capitol Reef National Park (minst onderhouden park in deze regio, wel het meeste ruwe in zijn vorm) naar Moab. Moab is terug een uitvalbasis voor bezoek aan twee beroemde nationale parken.

Al deze parken lopen zowat in elkaar en vormen zo het zuidelijke hart van Utah. Deze parkzone loopt verder naar Arizona waar ik alleen Grand Canyon heb aangedaan, verder het je er ook Monument Valley wat ik niet bezoek (bekend van de Westernfilms van John Ford). Ondanks dat ik dit park niet bezoek zijn in de vele parken die ik nog bezoek gelijkaardige zichten terug te vinden. Moab was in de jaren 50 een spookstadje waar uranium werd gewonnen (voor kernenergie en atoombom). Daarna kwam de stad terug in de belangstelling vooral met zijn vele mountainbikeroutes en 4x4 verkenningsroutes door deze ruige streek.

 

Highway 12

Capitool Reef NP

Op weg naar Moab via Hanksville

Moab Hotel


Vrijdag 28 APRIL 2006

Afstand MOAB – CANYONLANDS – MOAB  182 KM

Vandaag staat alles in teken van Canyonlands, een zeer mooi park, misschien wel het mooiste van Utah, wat zeker niet moet onderdoen voor de vele gelijkaardige park in Arizona zoals Monument Valley. Ik bezoek alleen het meest mooie deel van dit park namelijk Island in the Sky (Eiland in de wolken). Dit  park met zijn vele vergezichten is per auto te verkennen. Ook breng ik eerst een bezoek aan Dead Horsepoint State Park waar ook vele speciale uitkijkpunten zijn. Zoals in vorige parken is vooral de omgeving heel speciaal om te bekijken, vele uitkijkpunten, rare vormen met specifieke namen met verwijzingen naar de oudheid enz…

Ik logeer hier in een hotel waar ook John Wayne ooit is neergestreken, is niet zo raar gezien dat de omgeving zich in die tijd leende voor opnamen van de vele Westerns.

 

Dead Horse Point Overlook --overzicht Canyonlands NP (Island in the Sky)

Canyonlands NP (Island in the Sky)

Arches NP

 

Zaterdag 29 APRIL 2006

Afstand MOAB – ARCHES NATIONAL PARK – VERNAL  437 KM 

Vandaag wordt verder noord gereisd richting Wyoming dat morgen wordt binnengereden. Vooraleer de omgeving van Moab te verlaten wordt er nog een speciaal park bezocht namelijk Arches National Park. Arches staat voor bogen. Hier komen de speciale en rare vormen tot hun hoogtepunt met namen zoals The Three Gossip (de drie roddelaars), of Balanced rock. Ook Devil’s garden (duivelstuin), maar zeker niet te vergeten Delicate Arch (boog) en Landschap Arch (boog). De bogen zijn het meest sensationele van dit mooie park. Dit is ook met auto te bezoeken via een verhard parkoer. Na dit bezoek op weg naar Vernal in het Noorden van Utah.

 

Dinosaur NP

 

Zondag 30 APRIL 2006 –Utah--Wyoming

Afstand VERNAL – DINOSAUR NATIONAL PARK(Utah) – GREEN RIVER (Wyoming)  392 KM 

Vandaag op weg naar Wyoming, maar vooraleer daar aan te komen eerst nog bezoek aan Dinosaur National Monument. Deze streek is gekend voor zijn prehistorische diervondsten. Dus bezoek ik deze omgeving met zijn resten van vele dinosaurussen die werden samengebracht in een museum (Quarry -Jensen). Als ik tijd heb wil ik ook Harpers corner bezoeken, dit en de Quarry zijn enkele km buiten Vernal. Harpers corner is een autoroute door deze ruige omgeving en loopt ook een stukje door de staat Colorado. Ook bij de Quarry is een wandelroute.

Daarna op weg naar Wyoming via de Flaming Gorge National Recreation Area. Dit is een park en groen gebied langs de Green River, er is een grote stuwdam bij Dutch George. Verder ook nog de rode canyon voordat de grens met Wyoming wordt overschreden. Langs dit stuwmeer met zijn vele mooie vergezichten wordt Green River bereikt waar wordt overnacht. Deze streek draagt nog steeds de typische kenmerken van Utah, vele rare vormen, woestijnachtige kleuren.

 

Red Canyon

 

 

 Weg naar Green River -Wyoming

Green River

 

Maandag 1 MEI 2006 -Wyoming

Afstand GREEN RIVER –PINEDALE – JACKSON HOLE  519 KM 

Op weg naar Yellowstone, Wyoming is de staat van Yellowstone, eerst wordt nog enkele interesante plaatsen bezocht om dan woensdag Yellowstone te bereiken. De streek die nu bezocht wordt is vooral van belang voor de ontdekking van de West en de vele trails (paden) die gevolgd werden vanuit Kansas-Missouri (Midwest-oostkust) om de staat Oregon (aan de Westkust) te bereiken. Namen als Oregon Trail, Mormon Trail en de Pony Express roepen herinneringen op aan deze legendarische tijd. Daarom breng ik een bezoek aan South Pass (City), een beroemde pas waar zo de huifkarren(chuckwagons – ossekarren en muilezelkarren) van een half miljoen emigranten voorbij kwamen. De ontdekking van deze pas was een doorbraakt in de bewoning van deze regio en vooral de streek (staten Idaho & Oregon) bij de Pacific (Stille Oceaan). Dan reis ik door naar Pinedale waar het museum van de Bergman wordt bezocht. Deze streek was ook van belang voor de bonthandel (bevers, zie Yellowstone). Nu nog heb je hier en daar oliewinning. Deze streek is heel verschillend van Utah, hier is de economische activiteit van groter belang dan in Utah dat vooral toeristisch is georiënteerd.

Dan naar Daniel waar een deel van Vlaanderen ligt, Pater De Smet (1801-1873) heeft in Wyoming nog veel sporen nagelaten, zowel als naam voor plaatsen als hier in Daniel waar de ‘Blackrobe- zwarte jurkpater, zo genoemd door de indianen), zijn eerste mis opdraagde op 25 juli 1840. Daarom bezoek aan de kleine kapel ter herinnering aan deze eerste katholieke mis in Wyoming. Vooral in Vlaanderen in Pater De Smet een beetje vergeten ten voordele van Pater Damiaan. Pater de Smet is begraven in Florissant(St Louis) –Missouri waar ook Pater Arnoudt (1811-1865) is binnengegaan in 1831. Ze moeten zeker elkaar gekend hebben, deze vlaamse jesuiten hebben een grote invloed gehad op de Amerikaanse geschiedenis en dit wordt dikwijls vergeten.

Daarna op weg naar Jackson (toegang tot Grand Teton NP), met nog indien mogelijk via Cora een weg voor beter uitzicht op de hoogste top van Wyoming (Square Top Mountain -3565m).

 

Pinedale

Cora

Pater de Smet - herdenking aan eerste publieke openbare misviering in Wyoming op 5 juli 1840 (Daniel)

Daniel tot Jackson (Teton NP)

 

Dinsdag 2 MEI 2006 –Wyoming—Idaho—Montana

Afstand JACKSON HOLE –GRAND TETON NATIONAL PARK(Wyoming) –ASHTON (Idaho)–WEST YELLOWSTONE (Montana)  307 KM

Vanaf omgeving Jackson Hole (Cowboystad van de Verenigde staten, gekend van vele Western in de jaren 20 van de vorige eeuw) eerst bezoek aan Grand Teton National park. Dit park als toegangspoort voor Yellowstone National Park moet zeker niet onderdoen voor voorgenoemde park. Teton staat voor borsten, dit jong gebergte heeft een uitzicht van scherpe borsten (franse trappers kwamen aan deze naam). Gezien vanaf Jackson Lake is dit zeer spectaculair. Het park kan via een autoroute bezocht worden, de vele uitzichtpunten zijn heel indrukwekkend.

In deze periode van het jaar is de toegang tot Yellowstone(Zuid-toegang) vanaf  Teton nog niet bereikbaar .Dus moet ik via de staat Idaho (Teton Scenic Byway) West Yellowstone (Staat Montana) bereiken. Onderweg  door Idaho mogelijks bezoek aan het natuurschoon daar zoals de Mesa watervallen. Idaho wordt eigenlijk de mooiste staat van de VS genoemd, Wyoming en Montana moeten niet onderdoen . Deze 3 staten zijn het hart van heel wat moois en sensationeel natuurschoon. Het is mijn niet mogelijk dit allemaal te bezoeken, maar Yellowstone is wel het meeste aantrekkelijke, ook het oudste(1872) en meeste bezochte park ter wereld.

Deze omweg is vooral het gevolg dat de winter hier nog wat doorloopt ook in mei en zeker op deze hoogte zodat bepaalde toegangswegen hier pas halfweg mei (12 mei 2006) opengaan voor autoverkeer.

West Yellowstone wordt mijn uitvalbasis voor een 2daags bezoek aan dit immens park dan enkele vlaamse provincies groot is (8992 km2). Door het park loopt een autoweg (loop)(229 km) die alle belangrijkste hoogtepunten verbindt.

 

Grand Teton NP

Op weg naar Yellowstone NP, via Idaho (Scenic Teton Byway)

 

Woensdag 3 MEI 2006 – Montana – Wyoming -- Montana

Afstand WEST YELLOWSTONE (Montana)  - YELLOWSTONE NATIONAL PARK (Old Faithful geiser)(Wyoming) –WEST YELLOWSTONE (Montana) 102 KM

Vandaag bezoek aan het hoogtepunt van Yellowstone en de reis, naar de geiser Old Faithful (oude getrouwe).

De toegang vanaf West Yellowstone (Westelijke toegang) is pas open sinds 21 april 2006.

Deze geiser spuit met intervallen van 37 tot 93 minuten (meestal ongeveer om de 78 minuten) een enorme straal kokend water gedurende 4 minuten tot 50 m hoog. Yellowstone is eigenlijk één grote krater, waar de dikte heel dun is in vergelijking met de rest van de wereld. Dit brengt heel wat activiteit met zich mee, vooral veel kokend en stomend water. Deze fascinerende omgeving was vroeger gekend voor vele verhalen die pas na enkele ontdekkingen werden geloofd. Nu in onze moderne tijd is vooral de angst dat hier eens een grote uitbarsting zou komen die mogelijks alle leven op onze planeet kan vernietigen. Door de dunne laag tussen oppervlakte en onderliggende activiteit kan en zal dit ooit eens gebeuren. Laatst zo’n 400000 jaren terug, waar een zekere regelmaat is in te ontdekken die de wetenschapper angst in boezemt.

Naast deze beroemde geiser zijn nog vele andere geisers en andere typische fenomenen. Moet dan denken aan Nieuw-Zeeland waar ik ook op kleiner basis zo’n natuurwonderen heb gezien.

 

Yellowstone NP

Old Faithful geiser

op weg naar Yellowstone Canyon

Yellowstone Grand Canyon

Donderdag 4 MEI 2006 – Montana – Wyoming -- Montana

Afstand WEST YELLOWSTONE (Montana)  - YELLOWSTONE NATIONAL PARK (Mammoth Hot Spring & Yellowstone Grand Canyon)(Wyoming) –WEST YELLOWSTONE (Montana) 250 KM

Bezoek aan de rest van het park, met hoogtepunten de terrassen van Mammoth Hot Springs en de Yellowstone Grand Canyon. Yellowstone NP heeft vele facetten met deze toffe terrassen (denk aan Nieuw Zeeland waar ze ooit hebben bestaan en verdwenen zijn na een immense aardverschuiving, aardbeving). Ook de Yellowstone Grand  Canyon is heel speciaal. Verder wil ook nog een stuk van Mammoth tot Tower Junction verkennen. Yellowstone is een echte microwereld opzichzelf met vele planten en dieren zoals grizzli en bruine beren, bizons, bevens, herten, enz.. Verder naast de vele geisers(75 actieve) ook warmwaterbronnen(600), fumarolen (stoombaden), modderplassen, veel is ook nog te zien van de grote bosbranden van 1988 waar een groot stuk van het park een heel ander uitzicht krijg (30%). Na dit gebeuren werd een volledige andere houding aangenomen tov van bosbranden. Nu worden kleine branden aangemoedigd en onder controle toegestaan, zeker voor bepaalde biotopen (bomen, zaden) is zo’n bosbrand van groot belang zeker om het landschap op een zo natuurlijk mogelijke manier te kunnen laten groeien.

 

Van Mammoth naar Tower

 

Yellowstone Mammoth Terraces

Op weg naar Norris Geyser

Norris Geyser Basin

Yellowstone NP - Beverburcht

Aankomst West Yellowstone Montana

Vrijdag 5 MEI 2006 – Montana – Wyoming

Afstand WEST YELLOWSTONE (Montana)  - YELLOWSTONE NATIONAL PARK (Lake Junction)(Wyoming) –CODY - SHERIDAN 452 KM

Vandaag verlaten we dit mooie nationaal park om nu door het noordelijke gedeelte van Wyoming te reizen.

Ook het gedeelte na het verlaten (Oostelijke ingang) is zeer mooi. Wel is het zo dat pas vandaag, deze vrijdagmorgen een gedeelte van het park opengaat voor autoverkeer (deel van de Canyon (gisteren bezocht) tot Oostelijke ingang). Moest dit niet het geval, is niet altijd zeker, zie weersomstandigheden moet ik een alternatieve weg nemen, mogelijks via Mammoth (zie gisteren), zo naar Noordelijke ingang om zo via de staat Montana  (Gardiner) via de US 89 naar het noordelijke Livingston te rijden en zo via de Interstate richting Billings terug te keren naar Cody of rechtstreeks naar Sheridan (hangt af van tijd en weer).

Hopelijk is alles normaal en kan ik via de Oostelijke ingang Yellowstone Park verlaten om dan Cody te bereiken. Stad die van belang is in de historie van Buffalo Bill of William Cody (1846-1917) ; gekend voor zijn bizonslachtingen en zijn Wild West Show waar hij zelfs Europa mee aandeed. Hij stichte Cody. Daarom indien mogelijk bezoek aan de Old Trail Town (oude gerestaureerde cowboystad) en aan Buffalo Bill Historical Center, waar een wapenmuseum, indianenmuseum en museum van Westernkunst is gevestigd. Verder ook voor binnenkomen Cody Buffalo State Park en dam. En dan via de Bighorn Mountains(langs één van de spectaculairste bergwegen van de VS) op weg naar Sheridan.Onderweg mogelijks nog stop voor bezichtigen van het Medicine Wheel, overblijfsels Aztekens, nog veel vraagtekens over deze magische stenen cirkel (soort grafheuvel met kleine cairnen). Mogelijks kan dit niet bezocht worden door de weersomstandigheden, nog veel sneeuw op deze hoogte van 3300m. Dan aankomst in Sheridan , een typische geconserveerde westernstad(Trail End State Historic Site) met de Sheridan Inn (Buffalo Bill Bar).

 

Yellowstone Lake 

Wapiti Valley

Cody Buffalo Bill Dam

Cody

Cody - Sheridan

Sheridan Wyoming

Sheridan Buffalo Bill Bar

Zaterdag 6 MEI 2006 - Wyoming

Afstand SHERIDAN – DEVILS TOWER NATIONAL MONUMENT - SUNDANCE 315 KM

Vandaag op weg naar South Dakota, de laatste staat die ik bezoek op deze reis. Terug een hele overgang van het bergachtige heel typische Wyoming naar de grote vlakte (Great Plains) van South Dakota, dat met North Dakota lang één staat (gebied) vormde. Via Buffalo, waar nog een meer genoemd is naar Pater De Smet (Lake De Smet), door een streek waar veel ontginning gebeurt, zoals de dagbouwkolenmijn bij Gilette. Vooraleer aangekomen in Sundance wordt een bezoek gebracht aan een uniek landschapselement in deze streek: duivels toren Nationaal Monument. Deze als monoliet uitziende torenberg is mijlenver te zien, is vooral heel bekend van de toekomstfilm ‘Close Encouters of the Third Kind’, is 386m hoog en heeft een platte top van 1,5ha. Daarna aankomst in Sundance, bekend voor de schuilplaats van The Sundance Kid (Harry Longabaugh), die daar begon met een paardediefstal en uitgroeide tot de meeste legendarische gangster van het Westen, zijn grootste feiten waren overvallen van spoorwegwagons en postkoetsen tezamen met The Wild Bunch bende van Butch Cassidy en Kid Curry. Zo dit deel van Wyoming zichzelf eer aan als Cowboystaat van de Verenigde staten.

 

Van Sheridan naar Moorcroft

Op weg naar Sundance (via Devils Tower NM)

Devils Tower National Monument

Zondag 7 MEI 2006 –Wyoming – South Dakota

Afstand SUNDANCE(Wyoming) –SPEARFISH CANYON(South Dakota) – RAPID CITY (South Dakota)  170 KM

Vertrek uit Sundance op weg naar de Zwarte bergen en aankomst in de staat South Dakota. Vooral dit deel van South Dakota is één toeristische attractie met heel wat hoogtepunten die in de volgende dagen worden aangedaan. Vooraleer s’avonds aan te komen in Rapid City eerst een tocht door de Spearfish Canyon waar de film van Kevin Costner ‘Dances with Wolves” werd opgenomen. Vanaf Spearfish ben ik in de Black Mountains (Zwarte bergen) die zijn naam haalde bij de vele Ponderosa pijnbomen (zwart, donkergroene kleur). Daarna door een streek die in de 19de eeuw het centrum was van de goudkoorts -met de daarbij behorende hoerenbuurten - in dit deel van de Verenigde Staten met legendarische namen als Calamity Jane (Martha Cannary). Stadjes als Lead en Deadwood waren dan heel belangrijk. Nu is Deadwoord één groot gokcentrum met vele goktenten die lokmiddelen zijn voor de goudzoekers van onze moderne tijd.

Dan via Sturgis (gekend voor het grootste motobijeenkomst ter wereld, ieder jaar in augustus) op weg naar Rapid City, van waaruit ik voor de volgende dagen steeds vertrek voor bezoek aan de boeiende omgeving.

 

Deadwood - South Dakota

Van Deadwood naar Rapid City

 

Maandag 8 MEI 2006 – South Dakota

Afstand RAPID CITY – Mount Rushmore National Monument –Crazy Horse Memorial – RAPID CITY  172 KM

Terug vandaag een bezoek aan een hoogtepunt van de reis (naast de Grand Canyon en Yellowstone in de vorige 2 weken). Ik bezoek Mount (Mt) Rushmore National Monument --uitgehouwen immense hoofden van de presidenten Washington, Jefferson, Lincoln en Theodore Roosevelt . Dit monument spreekt echt tot de verbeelding en was de omgeving waarin de film van Alfred Hitchcock North by Northwest met Gary Grant zich grotendeels afspeelde. Het monumet werd na wereldoorlog II beëindigd maar pas door President Bush ingehuldigd. Daarna via de Iron Mountain Road (IJzeren bergweg) en Needles Hwy (Needles- rotskathedralen) bergweg)(Peter Norbeck Scenic Byway) op weg naar het Crazy Horse Monument. Deze twee korte toeristische wegen met hun vele smalle tunnels zijn een echt must, met vele uitkijkpunten op Mt Rushmore en de omgeving. Crazy Horse is een gelijkaardig monument als Mt Rushmore; de uitgehouwen afbeelding van Crazy Horse (Indianenopperhoofd), dit moment is nog in volledige opbouw en het zal nog jaren duren vooraleer het echte silhouet van deze indiaan van ver zal te zien zijn . Het geheel moet het opperhoofd voorstellen gezeten op zijn paard. Dan via Hill City terug naar Rapid City.

 

Mount Rushmore National Memorial

 

Iron Mountain Road

Op weg naar Crazy Horse Memorial

Crazy Horse Memorial

Dinsdag 9 MEI 2006

Afstand RAPID CITY – Mammoth Site(Hot Springs) – Wind Cave National Park – Custer Park – RAPID CITY  204 KM

Vandaag een bezoek aan de mooie omgeving die de Black Mountains zijn met de vele toeristische parken. Terug in de omgeving van gisteren maar dan wel eerst naar Hot Springs, genoemd naar de warmwaterbronnen in dit gebied. Vooral bekend voor Mammoth Site, waar zich een vindplaats bevindt van botten van mammoeten ontdekt in 1974. 25% van de vindplaats werd blootgelegd, hierbij werden 99 slagtanden ontdekt.

Na dit bezoek op weg naar Wind Cave National Park, met zowel een bovengronds als ondergronds park die met zijn vele ondergrondse gangen tot 50km en een diepte van 100m een echte toeristische trekpleister is. Deze grot is wel heel verschillend van wat wij in Europa kennen waar stalagmieten (omhoog) en stalactieten (omlaag) niet aanwezig zijn. Ik deed reeds in 2004 een gelijkaardige grot aan in Kentucky.

Dan indien nog tijd een bezoek aan Custer State Park, met zijn wild life loophole (een weg die door het park loopt met zijn vele wilde dieren die de weg oversteken, zoals de 1000 bizons). Verder ook edelherten, muildierherten, pronghorns , dikhoornschapen , berggeiten en coyotes. Misschien nog een bezoek aan het dichtbije Custer City, een stadje bekend in de vele indianenoorlogen die hier in de 19de eeuw werden uitgevochten. Daarna terug naar Rapid City.

 

Hot Springs Mammoth Site 

Custer State Park 

Woensdag 10 MEI 2006

 Afstand RAPID CITY – WALL – Badlands National Park – Wounded Knee – RAPID CITY  450 KM

Vandaag de laatste volledige bezoek in deze lange reis door de Mid-West. Op weg naar Badlands National Park met eerst bezoek aan Wall, bekend voor het grootste warenhuiscomplex te wereld (heel amerikaans, het grootste). Deze ‘Drugstore’ dateert van 1931 en de eigenaars begonnen als gewone kruideniers een actieve reclamecampagne te voeren met vele grote publiciteitsborden (heel typisch nu voor de hele Verenigde Staten en zeker hier in deze streek met nog altijd een overaanbod van dit soort borden) door heel de VS. Vooral de slogan van gratis een glas ijswater was doorslaggevend en tot heden nog heel navolgend. Daarna op weg naar Badlands National Park, een heel speciaal park met een uniek landschap gebruikt in vele toekomstfilms. Hier zijn botten teruggevonden van uitgestorven dieren na de préhistorie (Oligoceen) met rare vormen van dieren die de voorlopers waren van de huidige soorten. Zoals het klein paardje. De Badlands duiken plots op in deze immense vlakten van gras en nog eens gras, waarvan de wortels tot 100km ver lopen en alle andere plantleven onmogelijk maken. Deze Great Plains of grote vlakte strekte zich ooit uit van Mexico tot ver in Canada. Was ook het gebied van vele indianenstammen die in de vele oorlogen werden verjaagd of bijeengedreven in de vele reservaten in dit gebied.

Via een toeristische weg rijdt ik naar Wounded Knee, een mijlpaal in de strijd (laatste) van de Indianen tegen de oprukkende migrantie uit Europa.  Wounded Knee is vooral bekend geworden in onze moderne tijd door een song (liedje) van de jaren 70 na een bezetting van de Alcatraz-eiland(voormalige gevangenis) voor San Francisco (zie reis 1996). De song beschrijft de laatste strijd bij Big Foot Pass waar enkele overgebleven Sioux (Lakoté indianen) een verbeten strijd leverden tegen het leger ; in 1890 was een laatste heropstanding van deze indianen met de ‘Ghost Dance Revival’ tegen de blanken.  Dit eindigde in Wounded Knee met een veldslag waar ettelijke mannen , vrouwen en kinderen ongenadigd werden afgeslacht. Van deze plaats is niet veel over dan de herinnering en een klein monument. Daarna rijdt ik door één van de armste streken van de Verenigde staten, namelijk het Pine Ridge reservaat waar de nazaten van de Sioux (Lakoté) indianen hun laatste thuis hebben gevonden. Vooral Pine Ridge is een troosteloze plaats waar werkloosheid, drankmisbruik hoog tij vieren en zo tekenend voor vele indianenreservaten. Na deze cultuurschok-- dit is ook de Verenigde staten-- terug op weg naar Rapid City.

 

Badlands NP

Wall Drugstore

Donderdag 11 MEI 2006

 

Reeds vroeg verlaten van Rapid City voor korte rit naar de plaatselijke luchthaven, met inleving van de huurwagen en daarna vlucht naar Denver –Colorado.

 

--afleveren huurauto

RAPID CITY (South Dakota) – DENVER(Colorado)-CHICAGO(Illinois) - BRUSSEL

·         Vroege ochtend

·         5u (lokale tijd)(13 u België)– vertrek naar Luchthaven

                           

                                                  7u50 lokale tijd (15u50 België) vertrek vlucht

                                                Rapid City (South Dakota)- Denver (Colorado)  (UA7061 United Airlines-United Express of Mesa Airlines)

Aankomst : Denver (Colorado) 9u25 lokale tijd (17u25 België)

      

 

                                                  10u23 (10u27) lokale tijd (18u27 België) vertrek vlucht

                                                Denver (Colorado)- Chicago (Illinois)  (AA 1492 American Airlines)

Aankomst : Chicago (Illinois) 13u42(13u46) lokale tijd (20u46 België)

 

                                                 16u30 lokale tijd (23u30 België) vertrek vlucht

                                                Chicago (Illinois) – Brussel  (AA 88  American Airlines)

Aankomst : Brussel 7u35

 

Vrijdag 12 MEI 2006

 

AANKOMST BRUSSEL in de morgen

                              

                        7u 35 Aankomst Zaventem

 

                     

22:26 Gepost door Martin Stael | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-04-06

 

zie ook de specifieke pagina

http://users.skynet.be/stael.martin/UtahWyomingDakota.htm

 

22:41 Gepost door Martin Stael | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

Voor verder info over mij reis, kijk naar mijn website

http://users.skynet.be/stael.martin/homepage.htm

22:36 Gepost door Martin Stael | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reis naar de USA 2006

Het is bijna zover. Op vrijdag 21 april vertrek ik voor de zoveelste reis naar de Verenigde Staten. Terug een boeiende maar ook heel inspannende reis staat voor de deur. Sinds ik in de zomer van 1990 mijn eerste stap zette op Amerikaanse bodem heb ik reeds vele plaatsen bezocht. Begonnen in Florida, een klassieke reis naar Orlando en Disneyworld. De jaren erna volgden eerst New York wat ik twee keer heb bezocht. Ook Californie met San Francisco- nu 10jaar terug met de Gay-Pride. Dan ook later steden zoals Philadelphia, Seattle met een cruise naar Alaska. Verleden jaar was het meer exotisch met Hawai. In 2004 mijn eerste grote rondreis met bezoek aan Washington DC, ook Nashville en Memphis, Cincinnati.

Op 21 april is het midden van de States aan de beurt, met staten als Utah, Arizona voor de Grand Canyon, dan de vele nationale parken in Utah , Wyoming (Yellowstone) om via de Grand Plains in South Dakota (Mount Rushmore) 3 weken later terug te keren naar Belgie.

22:19 Gepost door Martin Stael | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |